Nyhedsbrev

6. september 2024

Nyt fra Danske Gymnasier 36/2024

Uge 36  |  september 2024

Det finder I i nyhedsbrevet

I denne udgave af nyhedsbrevet finder I bl.a. en nyhed om den opdaterede rammeaftale med Koda/Gramex, en opfordring til at tilmelde jeres gymnasium til Gymnasiernes Klimahandledag den 20. september og et webinar om nogle nyudviklede klimaundervisningsforløb. Desuden er der invitationer til forskellige andre events og projektansøgninger.

Rammeaftale med Koda/Gramex opdateret

Rammeaftalen mellem Danske Gymnasier og Koda/Gramex om anvendelse af musik er opdateret med prisreguleringen fra 2025 og 2026, som betyder, at betalingen til Koda/Gramex samlet set stiger ca. 14 pct. Ændringen skyldes en EU-dom, der betyder, at rettighedspenge nu skal opkræves og sendes til bl.a. USA.
Gramex har skrevet om baggrunden for ændringen.
Hvis I har spørgsmål til ændringen eller jeres aftale med Koda/Gramex, bedes I kontakte Søren Kærup Dahl.

Læs den opdaterede rammeaftale

Webinar om grønne undervisningsforløb i flere fag

Aurehøj Gymnasium, Middelfart Gymnasium og Alssundgymnasiet Sønderborg har med støtte fra Villum Fonden udviklet en stribe nye undervisningsforløb, hvor klima og bæredygtighed inddrages i seks forskellige fag.
Gymnasiernes Klimaalliance inviterer derfor til webinar mandag den 30. september, hvor  Aurehøj Gymnasium vil fortælle om undervisningsforløbene.

Tilmeld jer til webinaret

Er I tilmeldt Gymnasiernes Klimahandledag?

Har I husket at tilmelde jeres skole til Gymnasiernes Klimahandledag den 20. september?
Lige som sidste år kickstartes Klimahandledagen med korte peptalks, men i modsætning til sidste år er peptalken optaget på forhånd og sendes derfor ikke live.. Det er i år lykkedes os at få astronaut Andreas Mogensen og klimaaktivist Esther Kjeldahl til at stille op – sidstnævnte med et musikindslag, så dagen kommer godt fra start.
Alle tilmeldte gymnasier modtager et Wetransfer link til peptalks i god tid inden klimahandledagen, så I kan bruge dem, når det passer ind i dagens program.

Tilmeld jeres gymnasium til Klimahandledagen

Efteruddannelsespulje inden for naturvidenskabelige og teknologiske fag

Novo Nordisk Fonden har åbnet en ny efteruddannelsespulje for lærere, der underviser i fag inden for naturvidenskab, teknologi og matematik i grundskolen og gymnasiet. 
Med puljen kan man søge om støtte til at deltage i selvvalgte, kortere efteruddannelseskurser i relation til ens fagområde. Formålet er at introducere konkrete værktøjer og undervisningsressourcer og bringe faglig eller fagdidaktisk inspiration. Puljen skal herudover give den enkelte underviser mulighed for i en ellers travl hverdag at fordybe sig, sparre med kolleger og videreudvikle egne undervisningsforløb. 
Støtten dækker kursusafgift samt vikardækning/løntimer for op til fem kursusdage. Derudover ydes der vikardækning/løntimer for tre dage, så man efter endt kursus har mulighed for at udvikle egen undervisning eller vidensdele og samarbejde med kolleger på ens uddannelsesinstitution.
På fondens opslag kan man vælge blandt de kurser, som udbydes via puljen
Puljen har deadline for ansøgninger den 9. oktober 2024.
Kontakt: efteruddannelsespuljen:

Læs mere om efteruddannelsespuljen og ansøgningsprocessen

Skal jeres elever med til Talefest 2025?

Talefest 2025 er et gratis tilbud til alle danskklasser på ungdomsuddannelserne, som vil arbejde med taler og argumentation. Sidste år deltog over 50 klasser i velbesøgte regionale ’talefester’ i hele landet. 
Nordisk Talefest, som er er støttet af A.P. Møller Fonden tilbyder gratis undervisningsmateriale og kurser for både elever og lærere. Her kan klasserne få mulighed for at:

  • møde andre elever fra hele landet til de danske talefester. 
  • blive trænet i talekunst og argumentation.
  • få inspiration til danskundervisningen. 
  • få chancen for at deltage i den nordiske talefest i Uppsala, Sverige. 

Talefest er et samarbejde mellem Danske Taler og flere nordiske universiteter.
Målet er at give en stemme til unge skandinaver, revitalisere talegenren og fremme demokratisk selvtillid og forståelse mellem nordiske unge.

Tilmeld deltagende klasser inden den 17. januar 2025

Konference om elevaktiverende, motiverende og virkelighedsnær undervisning i naturvidenskab

Undervisere i naturvidenskab i NF på HF eller i de andre gymnasiale uddannelser har mulighed for at hente inspiration til, hvordan man gør undervisningen mere elevaktiverende, motiverende og virkelighedsnær. Det sker, når Aarhus HF & VUC den 6 november & KVUC København den 12 november inviterer til konference.
På dagen præsenteres bl.a. erfaringer og materialer fra et 2-årigt udviklingsforløb i Naturvidenskabelig faggruppe (NF – biologi, kemi og geografi) på Aarhus HF & VUC støttet af Villum fonden. Formålet med projektet er at øge unges motivation for naturvidenskab, deres forståelse af klimaproblematikken og booste deres klimahandlekraft. Der vil også være forskellige workshops hvor deltagerne kan dykke ned i, hvordan de enkelte fag har grebet udfordringen an i konkrete øvelser
og opgaver.
Se programmet for Nf-klima dag

Læs mere om konferencen og tilmeld jer

DG i medierne

Kommende kurser

Ledelse af personalet – hvad siger juraen
Kursus for ledere og mellemledere om de retlige rammer for ledelse af medarbejderne på gymnasiale institutioner.


Læs mere og tilmeld dig
Sociale medier
Kursus for SoMe-ansvarlige om de forskellige sociale medier, og hvordan man skaber resultater ved at bruge dem i sammenhæng.  



Læs mere og tilmeld dig
Kursus i konfliktopløsning
Kursus for rektorer, vicerektorer og uddannelsesledere, om at håndtere og løsne op for uenigheder og konflikter.



Læs mere og tilmeld dig 
 
Håndtering af elevsager
Kursus for gymnasieledere om at håndtere sager omhandlende elever og indføring i de vigtigste regler for skolens sagsbehandling, 



Læs mere og tilmeld dig 
Pædagogisk ledelse gennem feedback og aktionslæring
Kursus for ledere og mellemledere om pædagogisk ledelse af elevernes læring gennem ledelse af lærernes læring.
Læs mere og tilmeld dig
Realisering af strategien
Kursus for ledere og mellemledere om processen fra strategi til realiserede forandringer og god forandringsledelse i gymnasiet.



Læs mere og tilmeld dig
Kursus for nye rektorer og vicerektorer
Kursus for rektorer og vicerektorer, der er tiltrådt for nylig om overblik over ledelsesopgaven samt styrkelse af det personlige lederskab mv.

Læs mere og tilmeld dig
Følg os på X
Besøg vores website
Copyright © 2024 Danske Gymnasier, All rights reserved.


Our mailing address is:
Danske Gymnasier
Ny Vestergade 13, stuen
København K 1471
Denmark

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.