Gymnasiet i tal
Danske Gymnasier udkommer løbende med kvantitative opgørelser og indsigter i den danske gymnasieskole. På siden her finder du både dybdegående analyser og nøgletal, som er de nyeste tal på gymnasieområdet. Nøgletallene omhandler blandt andet tilgangen til ungdomsuddannelserne, antal almengymnasiale institutioner og fuldførelsesprocenten for de forskellige ungdomsuddannelser.
Analyser
Her finder du dybdegående analyser af den danske gymnasieskole. Analyserne vedrører en bred vifte af emner, herunder konsekvenserne af et karakterkrav på 6 til gymnasierne, gymnasiernes økonomi, betydningen af den demografiske udvikling og studenternes videre færd i livet.
Nøgletal
Gymnasiet er et populært valg, men tilgangen til erhvervsuddannelserne er størst
Når elever forlader grundskolen vælger de oftest en gymnasial uddannelse, og særligt den almene studentereksamen (stx) er populær. Men hvis vi kigger i et bredere perspektiv på den samlede tilgang til gymnasie- og erhvervsuddannelserne, er forholdet et andet. I skoleåret 2023/24 startede 86.115 elever på en erhvervsuddannelse, mens 28.808 elever startede på en stx-uddannelse og 10.692 elever påbegyndte en hf. Desuden er der store regionale forskelle mellem erhvervs- og gymnasieuddannelsers popularitet.
Der er en udbredt variation i størrelsen af hf- og stx-institutioner
De almengymnasiale uddannelsesinstitutioner kommer i mange forskellige størrelser. I 2024 var der kun 17 stx-institutioner, der havde flere end 1.000 elever, mens der fandtes over dobbelt så mange institutioner, der havde mellem 201 og 400 stx-elever. Hf-institutioner er generelt mindre. Størst er gruppen af skoler med mellem 101 og 150 elever.
Størstedelen af eleverne gennemfører den gymnasiale ungdomsuddannelse de påbegynder
Stx-uddannelsen ligger i spidsen blandt alle ungdomsuddannelser med en fuldførelsesprocent på 88 i skoleåret 2022/23. I samme skoleår havde hf-uddannelsen en fuldførelse på 70 procent. De nævnte fuldførelsesprocenter tager ikke højde for de elever, der skifter til en anden ungdomsuddannelse. En stor del af de elever, der frafalder vil således fuldføre en anden ungdomsuddannelse.
Et stort flertal af studenter gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse efter gymnasiet
Samlet set forventes det, at hele 93 procent af alle studenter fra de almengymnasiale ungdomsuddannelser (stx og hf) gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse i løbet af livet. De almengymnasiale uddannelser fungerer således som et springbræt til studenternes videre dygtiggørelse senere i livet.
De studerende vælger bredt blandt de forskellige videregående uddannelser
Med et gymnasialt eksamensbevis i bagagen står studenterne overfor et hav af muligheder. Størstedelen af stx-studenterne, der er påbegyndt en ny uddannelse 27 måneder efter at have fuldført gymnasiet, har valgt en universitetsuddannelse. Det svarer til 33 procent af alle stx-studenter. Samtidig vælger 16 procent af samme gruppe at påbegynde en professionsbachelor. Hf-studenterne vælger derimod oftere en professionsbacheloruddannelse end en akademisk bacheloruddannelse. Samlet set overgår 28 procent af hf-studenterne til en professionsbachelor 27 måneder efter at have afsluttet deres studentereksamen.