Skoledrift
På Skoledrift findes relevante vejledninger og information til gymnasierne om varetagelse af opgaver af driftsmæssig karakter. Nedenstående liste er en dynamisk oversigt, der opdateres løbende – ofte i forbindelse med, at nyhedsbrevet “Nyt fra Sekretariatet” udsendes om fredagen.
Spørgsmål til indholdet af de enkelte områder i Skoledrift kan rettes til sekretariatet.
REGLER, VEJLEDNINGER OG PUBLIKATIONER
Arbejdsmiljøidanmark.dk er én samlet indgang til viden om arbejdsmiljø og er fælles for Videncenter for Arbejdsmiljø og Arbejdstilsynet. Siden rummer alt fra love, regler og vejledninger til forskningsbaseret viden, erfaringsbaseret god praksis samt en lang række data om arbejdsmiljø.
Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har udgivet flere vejledninger og publikationer, der især fokuserer på organisering af arbejdsmiljøarbejdet, herunder ledelsens pligt til en årlig arbejdsmiljødrøftelse og iværksættelse af arbejdspladsvurderinger (APV).
Arbejdsmiljøhuset har udarbejdet en Kortlægning af snublefare i undervisningslokaler – samt løsningsforslag til afhjælpning heraf.
UDDANNELSE AF ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER
Danske Gymnasier har i samarbejde med GL-E udviklet et branchespecifikt kursus, der opfylder arbejdsmiljølovens krav til uddannelse af arbejdsmiljørepræsentanter.
UNDERVISNINGSMILJØ
Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) yder rådgivning om undervisningsmiljø.
BYGNINGER
Nedenfor er der indsat nyttige links i forhold til bygningsadministration:
På nuværende tidspunkt er der kun to gymnasier, der endnu ikke har overtaget deres bygninger, hvorfor reglerne herom ikke længere figurerer på hjemmesiden. Læs mere her:
FINANSIERING AF EJENDOMME
UDBUD
GRUNDSKYLD
DIVERSE
BRUG FOR CENSORER TIL SKRIFTLIG CENSUR
HONORERING OG AFREGNING AF SKRIFTLIG OG MUNDTLIG CENSUR OG HONORERING OG AFREGNING VEDRØRENDE TILSYNSFØRENDE MED PÆDAGOGIKUM-KANDIDATER
Gymnasiefællesskabet v/Roskilde Gymnasium står med virkning fra 2012 for administration og drift af en ny fælles landsdækkende censorudligningsmodel. Udligningsmodellen indeholder både mundtlig og skriftlig censur. Censorbanken administrer udgifter til censur på STX, HF og VUC, der vedrører hf og stx-niveau. Alle andre uddannelser er censorbanken uvedkommende. Er der tale om censur på andet end hf og stx-niveau, gælder principperne vedrørende censur udenfor censorbanken, hvor der afregnes direkte med censorskolen.
CENSUR GENERELT
CENSORBANKEN
CENSUR UDENFOR CENSORBANKEN
ELEVFORDELING
I juni 2021 offentliggjorde regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne en ny aftale om elevfordeling.
- Læs aftaleteksten her.
- Hent baggrundsnotater, der ligger til grund for modellen her.
- Børne- og undervisningsministerens brev til institutioner med almengymnasiale uddannelser med opfordring til at undlade at anvende ventelister allerede fra optag til skoleåret 2021/22 – 11. november 2021
TEKNISK OVERBOOKING
- Orienteringsbrev vedrørende almengymnasiale institutioners fastsættelse af optagelseskapacitet og muligheden for at foretage teknisk overbooking – 8. november 2019
- Brev fra Børne- og Undervisningsministeriet den 26. april 2019: Vedrørende såkaldt teknisk overbookning i forbindelse med elevfordelingen på de almengymnasiale institutioner
FRAVÆR
- Orienteringsbrev om indberetning af fraværsdata på det gymnasiale område – 15. juni 2021
- Case beskrivelser om fravær
- Håndtering af elever med fravær i forbindelse med alvorlige eller kroniske sygdomme
STUDIE- OG ORDENSREGLER
- Vejledning til institutioner med gymnasial uddannelse om ordensregler for virtuel undervisning i digitale læringsrum – 24. februar 2021
- Brev fra ministeriet om gymnasieelevers adfærd uden for skolen m.v – 5. september 2018
FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF SAGER OM SEKSUELLE KRÆNKELSER – ELEVER
UNGE OG ALKOHOL
Der gælder særlige regler om alkohol og unge under 18 år, som I skal være opmærksomme på, når I arrangerer fester og andre begivenheder på skolen, eller hvis diskoteker og andre omdeler flyers på skolen.
Fest og arrangementer på skolen
Ved fester og andre arrangementer på skolen skelnes der mellem salg af alkohol og udskænkning af alkohol.
Salg af alkohol
Der er tale om salg af alkohol, hvis man tager det købte med sig væk fra salgsstedet. Det gælder uanset om salget sker fra en butik, en restaurant eller et andet salgssted.
Der gælder særlige aldersgrænser for salg af alkohol til unge. Det er således ikke tilladt at sælge stærkere alkohol med 16,5 % eller derover til unge under 18 år og alkohol under 16,5 % til unge under 16 år.
Ulovligt salg af alkohol til mindreårige kan blive straffet med bøde. Ved salg af alkoholholdige drikkevarer, skal der opsættes særlig skiltning om aldersgrænser, og man er forpligtet til at spørge om gyldigt billede-ID.
Regler: Lukkeloven og lov om forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 18 år.
Udskænkning af alkohol
Der må ikke udskænkes alkohol til unge under 18 år. Der er tale om udskænkning af alkohol, hvis man indtager det købte på stedet. Det gælder uanset, om udskænkningen sker på en restaurant eller på en skole til et enkeltstående arrangement.
Der er tale om erhvervsmæssig udskænkning, hvis salg af alkohol sker for at tjene penge. Det gælder også selv om salg af alkohol sker indirekte via en entrébillet eller lignende. Det er underordnet, om de tjente penge går til betaling for musikken til festen, en skolerejse eller andet.
Er der tale om alkoholudskænkning ved et større, åbent arrangement, skal der indhentes en lejlighedstilladelse hos politiet. Det er politiet, der konkret afgør, om en tilladelse er nødvendig.
Regler: Restaurationsloven.
Udskænkning ved lukkede fester
Er det udelukkende elever fra en bestemt skole, der deltager, vil arrangementet kunne anses for lukket. I den situation vil der være mulighed for lovlig udskænkning/servering af alkohol til unge under 18 år. Det må dog ikke være unge under 18 år, som forestår udskænkningen. For at festen/arrangementet kan betragtes som en ”lukket fest”, skal forholdene omkring festen vise, at der er tale om en ”lukket fest”. Det er en betingelse, at der ikke er offentlig adgang. Ved vurderingen af om der er offentlig adgang, lægges der bl.a. vægt på, om der er en anden social relation mellem gæsterne end det at deltage i arrangementet. Det vil der være, hvis deltagerne kommer fra samme skole. Ved vurderingen af om en fest er lukket, vil der også blive lagt vægt på, om invitationen er gået målrettet ud til de enkelte deltagere. Det vil den fx være ved et opslag, hvor det klart angives, hvem der kan deltage, og at der ikke er adgang for andre. Bliver kredsen for vid, fx ved at invitationen er blevet spredt til venner, vil politiet kunne betragte arrangementet som offentligt. En lukket fest kan godt finde sted på skolen. Det er politiet, der konkret afgør, om festen er åben/offentlig.
Egne ordensregler
Som skole kan I formulere særlige normer for orden og samvær i jeres ordensregler. Det gælder blandt andet ift. indtagelse, besiddelse m.v. af alkohol og andre rusmidler, samt negative virkninger heraf på ordenen og samværet. I kan også i ordensreglerne fastsætte regler om, at institutionen kan anmode en elev om frivilligt at medvirke til en test for alkohol og andre rusmidler. I Sundhedsstyrelsens information om ”Alkohol og festkultur i gymnasiet – information til lærere og ledelse” gives der vejledning til, hvordan I kan formulere og håndhæve institutionens normer for alkohol, og hvordan det kan ske i samarbejde med elever og forældre. Overtrædelse af institutionens ordensregler kan medføre en sanktion for eleven.
Regler: Studie- og ordensreglerne.
Markedsføring af alkohol over for unge på skolen
Uddeles der flyers, ophænges der plakater og lignende af andre på skolen skal I være opmærksomme på, at der gælder særligt skærpede krav for markedsføring, der er rettet mod børn og unge under 18 år. I henhold til markedsføringsloven må virksomheder ikke i deres markedsføring over for unge benytte billeder af eller henvisninger til rusmidler, fx alkohol. Reglerne skal beskytte de unge forbrugere, som ofte kan være ukritiske og uerfarne, mod påvirkninger, der kan være skadelige. Det er de erhvervsdrivende, der har ansvar for at indrette deres markedsføring af alkoholholdige drikkevarer, så der ikke sendes forkerte signaler til de unge om alkoholindtagelse. Alkoholreklamenævnet har udarbejdet retningslinjer om dette. Bliver I bekendt med, at skolens faciliteter bliver brugt til ulovlig markedsføring, skal I medvirke til at spredning standses.
Regler: Markedsføringsloven.
SEJLADS MED ELEVER
Ved sejlads med elever skal den enkelte skole arbejde indgående med at sikre, at sejladsen foregår sikkert bl.a. ved at udarbejde en sikkerhedsinstruks. Læs meget mere om instruks og øvrige krav til sejladsen på Søfartsstyrelsens hjemmeside.
For så vidt angår de forsikringsretlige rammer ved sejladsen henvises til kapitlet Forsikring.
JURIDISK KØNSSKIFTE OG EKSAMENSBEVISER
- Hyrdebrev om udstedelse af nyt eksamensbevis el.lign. med aktuelle identitetsoplysninger ved tildeling af nyt personnummer – 21. november 2019
AFLEVERING AF UNDERVISNINGSMIDLER
- Undervisningsministeriets redegørelse om elevers manglende eller for sen aflevering af undervisningsmidler, herunder ministerens svar – den 18. november 2011
VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER
- Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) og Styrelsen for It og Læring (STIL) har i fællesskab udarbejdet en pjecen: “Samarbejde hjælper de unge i uddannelse: God digital deling af oplysninger om unge” – 3. oktober 2019
- Notat om Gymnasiets pligt til at give orientering om barnets forhold til den forældre, der ikke har del i forældremyndigheden – 18. marts 2016
FINANSLOV
Information om finansloven på de gymnasiale uddannelser er at finde i Børne- og Undervisningsministeriets orienteringsbreve. Læs desuden Børne- og Undervisningsministeriets seneste tekniske gennemgang her.
FAKTA OM FINANSLOVENE
- Faktaark om forslag til finanslov 2023 (FFL23) – september 2022 – opdateret
- Faktaark om forslag til finanslov 2022 – september 2021
- Faktaark om ændringsforslag til finanslov 2021 (ÆF21) – december 2020
- Faktaark om forslag til finanslov 2021 – september 2020
- Faktaark om ændringsforslag til finanslov 2020 (ÆF20) – december 2019
- Faktaark om forslag til finanslov 2020 (FFL20) – oktober 2019
- Faktaark om ændringsforslag til finanslov 2019 (ÆF19) – december 2018
- Faktaark vedrørende FFL19 – september 2018
GÆLDENDE TAKSTER
- Regneark til budgetoverslag – 24. oktober 2022
- Til de private gymnasier: Regneark til budgetoverslag – 24. oktober 2022
- De gældende takster kan ses i Børne- og Undervisningsministeriets takstkatalog
INVESTERINGSRAMMER FOR SELVEJENDE INSTITUTIONER
SOCIALT TAXAMETER
- Brev fra Børne- og Undervisningsministeriet og genberegning af socialt taxameter – november 2018
- Faktaark om socialt taxameter 2014
TAKSTFORSKELLE
- Faktaark om forskellen mellem hhx- og stx-taxameter – 2014
- Notat om takstforskelle på de gymnasiale ungdomsuddannelser – 2012
TILSKUD
STATENS SELVFORSIKRINGSORDNING
Gymnasieskolerne er omfattet af Statens selvforsikringsordning. Reglerne er nøje beskrevet i Vejledning om Statens Selvforsikringsordning for institutioner på Børne- og Undervisningsministeriets ressortområde. Vejledningen opdateres løbende, og kan findes på ministeriets hjemmeside.
FORSIKRINGSRETLIGE RAMMER VED STUDIETURE OG EKSKURSIONER
- Notat om studierejser og ekskursioner – januar 2022
REJSEFORSIKRING UNDER STATSLIGE TJENESTEREJSER MV. I UDLANDET
Rejseforsikringen er en del af statens selvforsikringsordning, hvor forsikringen administreres af Europæiske Rejseforsikring A/S, som står for skadebehandlingen, herunder udbetaling af erstatning og efterfølgende opkrævning hos den statslige institution. Børne- og Undervisningsministeriet og Europæiske Rejseforsikring A/S har supplerende oplyst følgende:
“Ved en ansats tilskadekomst eller sygdom skal skolen kontakte Europæiske Rejseforsikring A/S på deres Europæiske ERV Alarm, som har åbent 365 dage om året. Alarmcentralen kontaktes på følgende telefonnummer 7010-9030, hvorefter selskabet behandler skaden. Europæiske Rejseforsikring A/S sender regningen til Børne- og Undervisningsministeriet, som kontakter skolen for at få bekræftet hændelsesforløbet. Beløbet indgår i skolens selvrisiko.”
Den offentlige rejsesygesikring gælder ikke på tjenesterejser. Rejseforsikringen hviler på en aftale med virkning fra 1. januar 2016 indgået mellem Medarbejder- og Kompetencesatyrelsen og Europæiske Rejseforsikring A/S (cirkulære om tjenesterejseforsikring, Modst. nr. 051015 af 18. december 2015), som kan findes her.
Forsikringsbetingelserne er trykt i aftalens bilag 1. Bemærk specielt følgende: Forsikringen dækker kun rejser med tjenstligt formål. Hvis en ansat f.eks. forlænger tjenesterejsen med ferie, vil det betyde, at rejsen bliver en kombinationsrejse. Den ansatte skal derfor inden afrejsen kontakte sit eget forsikringsselskab for at få afklaret, om der er dækning, når der er tale om en kombinationsrejse. Dækker forsikringen ikke kombinationsrejser, vil der f.eks. kunne tegnes en særlig forsikring i Europæiske Rejseforsikring A/S.
FORSIKRINGSDÆKNING UNDER SØTRANSPORT AF PASSAGERER
Den 21. januar 2014 har Søfartsstyrelsen udsendt en bekendtgørelse, hvor det af §1 pkt. 2 fremgår, at sejlads, der udføres af skoler, institutioner eller lignede, dækkes via statens selvforsikringsordning. Bekendtgørelsen kan ses via dette link.
Søfartsstyrelsen har udarbejdet regler for sejlads for blandet andet skoler. Reglerne indebærer f.eks., at den enkelte skole er forpligtiget til at arbejde indgående med at sikre, at sejladsen foregår sikkert blandt andet ved at udarbejde en sikkerhedsinstruks. Du kan finde vejledning og skabeloner her på styrelsens hjemmeside.
REGLER OM INDKØB
Lovgivning om indkøb kan findes på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside.
ORGANISERING AF SAMARBEJDE OM EFFEKTIVE INDKØB PÅ BØRNE- OG UNDERVISNINGSMINISTERIETS OMRÅDE
Fra 2020 har SKI overtaget indkøbsnetværket for selvejende uddannelsesinstitutioner fra Børne- og Undervisningsministeriet. Netværket har udover SKI deltagelse af de to ministerier, repræsentanter fra de forskellige uddannelsessektorer og repræsentanter fra Lederforeningerne.
Læs mere om netværket her og find gode råd om indkøb her.
UDBUDSREGLER
NYTTIGE LINKS
- https://www.uvm.dk/institutioner-og-drift/oekonomi-og-drift/regulerede-institutioner/indkoeb
- https://www.ski.dk/videnssider/indkobsnetvaerk-for-selvejende-uddannelsesinstitutioner/
- http://www.ski.dk/viden/sider/partnerskabet_mbul_ufm_ski.aspx
- http://www.statensindkob.dk
- http://www.udbud.dk
- https://www.kfst.dk/udbud/vejledninger-og-analyser/sadan-laver-du-et-offentligt-udbud/
- http://www.ika.dk
KONTAKT TIL FORENINGENS REPRÆSENTANTER I RÅDGIVNINGSGRUPPEN:
- Jytte Colling, Indkøbsfællesskabet Sjælland, Slagelse gymnasium. E-mail: jytt1658@slagelse-gym.dk
- Ulla Lundgaard, Viborg samarbejdet, Viborg gymnasium. E-mail: lu@vghf.dk
- Christina Olumeko, Danske Gymnasier. E-mail: col@danskegymnasier.dk
ARRANGEMENTER I RÅDGIVNINGSGRUPPEN
Rådgivningsgruppen arrangerer løbende informationsmøder, temadage og konferencer for uddannelsesinstitutionerne. Der etableres også løbende projekter om indkøb og udbud.
UDVIKLINGEN I INSTITUTIONSSTRUKTUREN
- Campus notat til gymnasieskolerne om udviklingen i institutionsstrukturen – 8. august 2014
- Med regeringens ungeudspil fra december 2018 blev der blandt andet igangsat et arbejde for at harmonisere institutionslovgivningen. Læs udspillet ’Mod på livet – vejene til uddannelse og job’.
Hos Børne- og Undervisningsministeriet findes vejledning til forskellige former for institutionsudvikling; fusioner, campussamarbejder, administrative fællesskaber og spaltning af institutioner.
FUSIONER
- Brev fra Børne- og Undervisningsministeriet den 16. februar 2020 vedrørende fusioner og spaltninger
- Bilag: Regeringen har besluttet en pause for fusioner og spaltninger
- Bilag: Regeringen har besluttet, at institutionernes navne skal være dækkende og retvisende
ADMINISTRATIVE FÆLLESSKABER
- Regler: Bekendtgørelse om administrative fællesskaber herunder skabelon til samarbejdsaftale
- Analyse vedrørende administrative fællesskaber:
PA Consulting rapport “Afdækning af barrierer for indtræden i administrative fællesskaber” – marts 2011
CAMPUSSAMARBEJDER
UDBUD AF UDDANNELSER OG PARTNERSKABER
- Ansøgningsprocedure og vurderingskriterier for ansøgninger om nye udbud 2023/24 – januar 2023
- Udbud af én midlertidig hf-klasse for elever med Autisme Spektrum Forstyrrelser (ASF) – maj 2021
- Vejledning om partnerskabsaftaler
- Ansøgningsproces ift. lokale studieretninger 2023/24 – marts 2022
- Udmelding af pulje til bedre uddannelsesdækning 2021 – januar 2021
- Bilag A: Ansøgningsskema til oprettelse af nyt udbudssted til erhvervsuddannelser
- Bilag B: Redegørelse for etableringsomkostninger til udbydere af eud og gymnasier
- Bilag C: Budget og regnskabsskema til ansøgninger til puljen
- Bilag D: Vurderingskriterier for erhvervsuddannelser
DATABESKYTTELSESFORORDNINGEN
MATERIALE OM DATASIKKERHED
- Børne- og Undervisningsministeriets skabelon – Skema til kortlægning af dataflow i STILs produkter
- Børne- og Undervisningsministeriets opsummering af kravet til fortegnelsen i artikel 30 i databeskyttelsesforordningen
- Børne- og Undervisningsministeriets notat om nyt krav om en databeskyttelsesrådgiver (DPO)
- Børne- og Undervisningsministeriets analyse fra januar 2019 om implementering af gdpr: Undervisningssektoren er langt med den praktiske implementering af gdpr.
- Børne- og Undervisningsministeriets oplæg om dataetik fra mødet i referencegruppen den 4. september 2017
- STIL og STUK’s vejledning om persondatabeskyttelse i forbindelse med elevers medieproduktion
BEKENDTGØRELSER OG CIRKULÆRER OM DATAANSVAR
- Brev fra Børne- og Undervisningsministeriet med orientering om dataansvar og konsekvenser til undervisningssektoren
- Bilag 1 – Baggrund om udmøntning af dataansvaret
- Bilag 2 – Cirkulæreskrivelse om fælles dataansvar / I Retsinfo
- Bilag 3 – Cirkulæreskrivelse om databehandler / I Retsinfo
- Cirkulæreskrivelse om fælles dataansvar vedrørende Medarbejder- og Kompetencestyrelsens fællesoffentlige systemer
- Bekendtgørelse om den digitale identifikationsløsning Unilogin og opgaver og ansvar for de dataansvarlige og for Styrelsen for It og Læring som databehandler
STUDIEADMINISTRATIVE SYSTEMER
- Sikring af data
- Datatilsynets afgørelse om offentligt tilgængelige personoplysninger på Lectio.dk – Juli 2019
- Datatilsynets afgørelse om Macom A/S’s videregivelse af opgavebesvarelser – Juni 2020
SIKKER MAIL
BEVARING OG KASSATION
Gymnasier og HF er omfattet af følgende lovgivning om bevaring og kassation:
- Bekendtgørelse om bevaring og kassation af arkivalier fra uddannelsesinstitutionerne
- Bekendtgørelse om bevaring og kassation af arkivalier hos universiteter, erhvervsakademier, professionshøjskoler, ungdomsuddannelser m.fl.
- Vejledning til bekendtgørelse om bevaring og kassation af arkivalier fra gymnasiale uddannelsesinstitutioner
WEBTILGÆNGELIGHED
Her finder du sekretariatets guide til webtilgængelighed. Kontakt Christina Olumeko på col@danskegymnasier.dk eller 6024 1683 ved spørgsmål.
- Guide til loven om webtilgængelighed – februar 2021
ANVENDELSE AF SOFTWARE TIL MONITORERING AF EKSAMENER
COPYDAN
Der er i 2019 indgået ny rammeaftale med Copydan, som træder i kraft fra 2020. Alle grundlæggende principper i den hidtidige aftale er videreført, og eneste væsentlige ændringer er en mindre prisstigning samt en rabatordning for 4-årige stx-uddannelser og 3-årige hf-uddannelser.
- Rammeaftale om kopiering af ophavsretligt beskyttet materiale – pr. 1. januar 2020
- Rammeaftale om brug af billeder i gymnasiet
COPYDAN AVU-MEDIER (IKKE SPILLEFILM)
KODA OG GRAMEX
Danske Gymnasier har indgået en rammeaftale med KODA og Gramex om musik på gymnasierne.
UDDANNELSESINSTITUTIONERS FRITAGELSE FOR BETALING TIL RETTIGHEDSHAVERE PÅ FILMOMRÅDET
Find nyttige links samt vejledninger, instrukser, hyrdebreve og bemyndigelser om løn og ansættelse på det regulerede område på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside.
FRATRÆDELSESAFTALER
- Vejledning fra ministeriet om: Hvornår kan institutionen indgå fratrædelsesaftaler med medarbejderne – november 2022
JUBILÆUMSANCIENNITET
- Vejledning fra ministeriet om jubilæumsanciennitet – 3. oktober 2022
FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF SAGER OM SEKSUELLE KRÆNKELSER
- Guide: Gymnasiernes arbejde for at stoppe krænkende handlinger i form af seksuel chikane – november 2020
KENDELSER OM LEDELSESRET
- Kendelsen om ledelsens ret til at tilpasse organisationen, selvom budgettet opererede med en mindre overskudsgrad
– 26. januar 2017 - Kendelse om valg af overenskomst ved nyansættelse – 5. december 2016
- Kendelse af 19. december 2016 om påstået brug af ensidigt fastlagte akkorder (merarbejde)
ANSÆTTELSE
Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB)
Fra 1. januar 2018 træder en ny ordning i kraft omkring arbejdsgivernes uddannelsesbidrag. I den nye ordning gøres AUB-bidraget afhængigt af elever/praktikpladser og erhvervsuddannede medarbejdere på arbejdspladsen. Det kan betyde, at arbejdsgivere skal bidrage mere end tidligere.
- Brug forskudsberegneren for at få et estimat.
- Læs mere om ordningen på Børne- og Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside og hos AUB
Andet
- Informationsbrev fra Børne- og Undervisningsministeriet om oprettelse af IGU-stillinger – 2016
- Ansættelse af nye lærere og vurdering af faglige kompetencer på det gymnasiale område – 2016
- Følgebrev – Ansættelse af nye lærere og vurdering af faglige kompetencer på det gymnasiale område – 2016
- Brev fra Børne- og Undervisningsministeriet af 28. november 2014: Indskærpelse – timelønnede lærere må ikke arbejde mere end 780 timer om året
LÆRERNES FAGLIGE KOMPETENCER
- Brev fra STUK vedrørende faglig supplering i informatik for undervisere ved de gymnasiale institutioner og institutioner med eux-forløb
- Vejledende skema som en hjælp til vurdering af, hvorvidt en kandidat opfylder de faglige mindstekrav i fagene informatik, it (A) og informatik B merkantil eux.
- Ansættelse af nye lærere og vurdering af faglige kompetencer på det gymnasiale område
- Vejledning om undervisningskompetence i de nye gymnasiale fag
- Børne- og Undervisningsministeriets informationsside om faglige kompetencer
- Børne- og Undervisningsministeriets informationsside om pædagogikumordningen
ARBEJDSTID
- Inspirationspapir om jævn arbejdsmængde
- Tilkendegivelse af 14. december 2016 om beregning af arbejdstid på stx og hf området
- Den 6. februar 2014: Afgørelse i voldgiftsagen om overgang til nye arbejdstidsregler på det gymnasiale område
Vejledning om nye regler for gymnasielærere (stx, hf, hhx, htx)
- Læs vejledningen her – 3. udgave december 2014
Medarbejder- og Kompetencestyrelsens vejledning om tidsregistrering
- Tidsregistrering på gymnasier – tidsregistrering som et styringsværktøj
- Notat om etablering af tidsregistrering
Merarbejde
- Medarbejder- og Kompetencestyrelsens vejledning om merarbejde på stx, hhx, htx og hf – 2. udgave af 19.12.2014
- Information om merarbejde
Beregning af normen om opgørelse af arbejdstid
LØN
LOKALE LØNFORHANDLINGER
- Medarbejder- og Kompetencestyrelsens slides fra 2014 som bl.a. omhandler regler om forhandling, herunder regler for lokale lønforhold
- Lokale aftaler om løntillæg: Hvad er god praksis – 2012
- Lønforhandlinger på arbejdspladsen: Dét skal du vide, når du forhandler løn i staten – 2012
TILLIDSREPRÆSENTANTENS ROLLE
- Notat om tillidsrepræsentantens rolle
- Kendelse af 11. juni 2018 om pligt til orientering af tillidsrepræsentanten i forbindelse med påtænkt afskedigelse
FINANSMINISTERIETS FORHANDLINGSDATABASE
I Finansministeriets Forhandlingsdatabase findes oplysninger om samtlige statsansattes løn – herunder gymnasielærere. Disse oplysninger er offentligt tilgængelige i aggregeret form. Oplysningerne i Forhandlingsdatabasen har en dækningsgrad på 100 pct., da oplysningerne overføres direkte hertil fra de administrative lønsystemer, når lønnen udbetales. Det vil sige lønbegrebet er den samlede løn. I lønbegrebet indgår pensionsbidrag, særlig feriegodtgørelse, ATP, arbejdsmarkedsbidrag over- og merarbejdsbetaling, engangsvederlag m.v. Lønoplysningerne i Forhandlingsdatabasen opdateres hvert kvartal og er for den enkelte gymnasielærer et gennemsnit for kvartalets tre måneder. Udbetaling af overarbejde og feriepenge indgår direkte i lønoplysningerne for de måneder, hvori de er trukket. Det vil sige, at der vil være variation mellem kvartalerne afhængigt af hvornår udbetalingen heraf sker.
WHISTLEBLOWER-ORDNING
- Brev fra STUK vedr. whistleblowerordning om seksuel chikane på uddannelsesinstitutioner – 24. juni 2021
RØGFRI SKOLETID
- Gode råd til røgfri skoletid på ungdomsuddannelse – juni 2021
- Information om røgfri skoletid – krav til gymnasieskolerne – februar 2021
- Materiale fra Kræftens Bekæmpelse om Røgfri Skoletid til brug på de sociale medier:
- Infografik: Pauseaktivitet
- Infografik: Fordele ved røgfri skoletid
- Gif om Røgfri skoletid
INHABILITETSREGLER I FORHOLD TIL KARAKTERGIVNING
AKTINDSIGT
OFFENTLIG FORVALTNING
- Slides om offentlighedslov m.v. – april 2014
VEJLEDENDE RETNINGSLINJER FOR REPRÆSENTATION, FORPLEJNING MV.
Børne – og Undervisningsministeriet udsendte I 2016 vejledende retningslinjer for repræsentation m.v. til bestyrelserne på de almene gymnasieskoler, HF-kurser og VUC’er. Siden hen er nogle af vejledningerne blevet opdateret. Du finder dokumenterne nedenfor.
- Følgebrev
- Vejledende retningslinjer vedrørende repræsentation, 2020
- Vejledende retningslinjer vedrørende personaleforplejning, 2020
- Vejledende retningslinjer vedrørende gaver mv.
GOD ADFÆRD I DET OFFENTLIGE
- Justitsministeriets Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed
- Medarbejder- og Kompetencestyrelsens vejledning om god adfærd i det offentlige
- Medarbejder- og Kompetencestyrelsens slides fra Gå-hjem mødet om god adfærd i det offentlige
MODTAGELSE AF SPONSORATER OG INSTITUTIONERNES REKLAMERING
Børne- og Undervisningsministeriet (STUK) udsendte den 29. marts 2017 nye vejledende retningslinjer om indgåelse af sponsoraftaler:
OPTAGELSE.DK
- Information om indberetning til Optagelse.dk for skoleåret 2023/24 – 11. oktober 2022
ADGANGSKRAV
- Omvalg af ungdomsuddannelse og adgangsveje til erhvervsuddannelse eux – 5. marts 2021
- Brev fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet: Vedrørende adgangskrav til de gymnasiale uddannelser – maj 2019
OPTAGELSESPROCES
- Drejebog til de gymnasiale institutioner – Drejebog 2021 (opdateret den 11. maj 2021).
- Orientering om optagelsesprocessen til de gymnasiale uddannelser i forbindelse med COVID-19 – 29. april 2020
- Uddybning af visse dele af optagelsesbekendtgørelsen – 28. april 2020
Find forslag til tekster, som kan bruges i forbindelse med, at ansøgere skal have besked om blandt andet pladsreservation, indkaldelse til optagelsesprøve, afslag på optagelse m.m. her på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside.
OPTAGELSESPRØVEN
Den centralt stillede optagelsesprøve til de gymnasiale uddannelser er i år justeret på baggrund af COVID-19. Find de nyeste oplysninger her på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside.
Ældre breve fra Børne- og Undervisningsministeriet vedr. optagelsesprøven:
- Brev fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet vedrørende: Orientering om muligheden for lokal afholdelse af centralt stillede optagelsesprøver – september 2019
- Justering af bestå-kriterier for optagelsesprøven til de gymnasiale uddannelser – august 2019
- Brev fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet vedrørende: Information om praktiske og proceduremæssige forhold i forbindelse med afholdelse af optagelsesprøven – maj 2019
OVERENSKOMST 2021
- Danske Gymnasiers rådgivning om underviserarbejdstid ift. jævn arbejdsbelastning samt åbenhed og transparens – 28. oktober 2021
- Gennemgang af OK21-resultat AC-forliget – opdateret 17. maj 2021
- Gennemgang af OK21-resultat CFU-forliget – opdateret 17. maj 2021
OVERENSKOMST 2018
Informationsmøde om OK18 på undervisningsområdet:
Børne- og Undervisningsministeriet har den 23. marts 2018 udarbejdet nedestående i tilfælde af konflikt:
Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har udarbejdet vejledning om overenskomstmæssige konflikter mv.:
ÅRSRAPPORT
Institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse er med virkning for regnskabsåret 2011 blevet omfattet af statens regnskabsvæsen m.v., jf. bekendtgørelse nr. 1721 af 21. december 2010. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har derfor udarbejdet paradigme til årsrapport for statsfinansierede selvejende institutioner under Børne- og Undervisningsministeriet og tilhørende vejledning om udarbejdelse af årsrapport.
VEJLEDNINGER FOR REGNSKABS- OG ØKONOMISTYRINGSOMRÅDET
På Medarbejder- og Kompetencestyrelsens hjemmeside kan der læses mere om vejledning til regnskabs- og økonomistyringsområdet.
Børne- Undervisningsministeriet har i samarbejde med lederforeningerne m.fl. udarbejdet en vejledning til sikkerhed og kriseberedskab. Det er hensigten, at uddannelsesinstitutionerne kan hente inspiration i vejledningen, når der lokalt udmøntes forebyggelsesplaner og kriseberedskaber.
Bemærk, at en beredskabsplan, der vedrører skoleskyderier og voldelige angreb IKKE bør offentliggøres på skolens hjemmeside.
SKOLENS BESTYRELSE
- Skabelon for udformning af gymnasieskolernes vedtægter
- Forretningsorden for bestyrelsen – opdateret oktober 2013
- Publikationen “Bestyrelsen i front for kvaliteten” – 2016
CHEFLØNSAFTALEN
Gymnasieskolernes Bestyrelsesforening vejleder om ansættelse af chefer, herunder cheflønsaftalen og ansættelsesbreve. Vejledning fra Børne- og Undervisningsministeriet og skabeloner til ansættelseskontrakter findes på Gymnasiernes Bestyrelsesforenings hjemmeside:
RESULTATKONTRAKTER (GAMMEL ORDNING)
- Bestyrelsesforeningernes pardigme for resultatkontrakt
- Bestyrelsesforeningernes eksempel på delmål til resultatkontrakter
- Resultatkontrakter opfølgning på brev
- Bemyndigelse til bestyrelserne om resultatkontrakter – oktober 2019
- Bemyndigelse til at forhandle cheflønstillæg – oktober 2012
- Følgebrev til bemyndigelse – oktober 2012
BØRNE- OG UNDERVISNINGSMINISTERIETS TILSYN
MERE INFORMATION
Se Styrelsen for Undervisning og Kvalitets tilsynsplaner og -beretninger her.
UDVIKLINGSPROJEKT OM TEKNOLOGI OG TEKNOLOGIFORSTÅELSE
- Projektoplæg – frist 1. februar 2022
VEJLEDNINGER TIL LOVE OG BEKENDTGØRELSE
NYHEDSBREV FRA BØRNE- OG UNDERVISNINGSMINISTERIET
- Nyt om de gymnasiale uddannelser #4 – november 2021
- Nyt om de gymnasiale uddannelser #3 – juni 2021
- Nyt om de gymnasiale uddannelser #2 – november 2020
- Nyt om de gymnasiale uddannelser #1 – juni 2020
GYMNASIAL SUPPLERING
- Vedrørende nedjustering af karaktergennemsnit ved supplering (genberegning)
– maj 2021 - Orientering om ny bekendtgørelse om gymnasial supplering – maj 2019
FAG
TRIVSELSMÅLINGER
EKSAMEN
- Fortolkning af § 15, stk. 2, i den almene eksamensbekendtgørelse – 11. april 2014