Af Maja Bødtcher-Hansen, formand for Danske Gymnasier
Tidligere rektor på Handelsgymnasiet Vestfyn, Carsten Hogrefe, påstod her i avisen den 29. oktober, at de økonomiske udfordringer, som rammer en række almene gymnasier som følge af regeringens forslag til taxameterreform, er selvforskyldte.
Hogrefe mener, at stx -gymnasierne har givet for høje lønninger til lærerne, og at man derfor ligger, som man har redt. Men en gymnasielærers løn forhandles ikke af det enkelte gymnasium, de fastsættes centralt i overenskomster mellem Gymnasieskolernes Lærerforening og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.
Ifølge GL-overenskomsten (§ 8 stk. 2) er der aftalt særlige tillæg til undervisere i naturvidenskabelige fag, som man har på stx, men ikke på hhx.
Disse tillæg er formodentlig opstået for at sikre, at højtuddannede fysik-, kemi- og biologikandidater fortsat finder det attraktivt at arbejde på de almene gymnasier i en tid, hvor de efterspørges mange steder i det private erhvervsliv. På den måde kan gymnasierne tiltrække og fastholde dygtige lærerkræfter, der er med til at uddanne unge på højeste niveau i de naturvidenskabelige fag.
Det kan Carsten Hogrefe jo godt synes er uretfærdigt, men det er ikke noget, som det enkelte gymnasium bestemmer, og derfor heller ikke noget, den enkelte rektor kan ændre på.
Rektor Susan Mose på Sankt Knuds Gymnasium har derfor ret i, at hendes elever vil blive dårligere stillet, og hun har ikke mulighed for at ændre på det ved at regulere lønnen.
Artiklen blev bragt i Fyens Stiftstidende 2/11/2024.