Regeringen, SF og DF nåede sent i går aftes til enighed om en reform af ungdomsuddannelserne, der radikalt ændrer uddannelseslandsskabet for de 15-19-årige. En ny ungdomsuddannelse (epx) ser dagens lys, og uddannelsestilbud som hf, 10. klasse og eux nedlægges. Samtidig skærpes karakterkravet til det almene gymnasium fra 5 til 6.
– Overordnet set, synes jeg det er godt, at der med epx’en nu kommer et tilbud til en gruppe af unge, som gerne vil tage en gymnasial uddannelse med et mere praktisk indhold. Men jeg kan godt være bekymret for, at den nye uddannelse vil alt for meget på én gang med en gruppe elever, hvor mange i udgangspunktet har haft udfordringer med skolegangen. Og at epx’en derfor kommer til at lover dem mere, end den kan holde, siger Maja Bødtcher-Hansen, der er formand for Danske Gymnasier.
Hun peger på, at det både gælder løftet om, at epx’en skal tilbyde samme stærke ungemiljø, som man i dag finder på stx, og at uddannelsen holder alle døre til videregående uddannelse åben for eleverne.
– Når vi har et godt ungemiljø på stx, så er det jo primært i kraft af de engagerede elever, vi har, som udover lektier og afleveringer har overskuddet til sammen med vores lærere at søsætte initiativer og aktiviteter til gavn for alle skolens elever. Derfor bliver det helt afgørende, at epx’en kommer til at ligge i samme bygning som hhx og stx.
På samme måde er Maja Bødtcher-Hansen også bekymret for om politikernes løfte om, at epx’en holder alle døre åbne til videregående uddannelser reelt holder vand.
– Igen ser det fint ud på papiret at sige, at uddannelsen er adgangsgivende til både universiteter og professionsuddannelser, men jeg kan godt være bekymret for om studenterne på epx reelt har de nødvendige faglige forudsætninger for at gennemføre en videregående uddannelse. Det gavner jo ikke de unge, at deres ungdomsuddannelse giver adgang til en videregående uddannelse, hvis de falder fra efter kort tid, fordi de ikke kan følge med, understreger Maja Bødtcher-Hansen.
Hun henviser til at eleverne kan starte på epx med et karaktergennemsnit fra grundskolen på 2, og at de derfor har et svagere bogligt udgangspunkt end hf-eleverne i dag (som skal have et snit på 4), samtidig med, at de må ventes af få færre timer til boglige fag, fordi der også skal være plads til praktiske fag.
Forkert signal
Desuden påpeger Maja Bødtcher-Hansen, at det skærpede karakterkrav til de almene gymnasier er et forkert signal at sende til de unge.
Jeg tror ikke et skærpet karakterkrav til de almene gymnasier vil styrke regeringens fortælling om, at epx’en er lige så prestigefyldt som de øvrige gymnasiale uddannelser. Vi har at gøre med en generation, som er blevet målt og vejet på karakterer gennem hele deres uddannelse, så der er jeg bange for, de tolker det stik modsat, konstaterer Maja Bødtcher-Hansen.