Studentereksamen giver adgang til hundredevis af uddannelser

De nyeste tal over sommerens optag på alle videregående uddannelser viser, at der fortsat er masser af studiemuligheder selv om eksamenskaraktererne ikke er i top.

Andelen af videregående studier helt uden adgangskrav er lang og vidtspredt – uanset om man som nybagt student er interesseret i at fortsætte sine studier med fokus på sprog, naturvidenskab eller noget helt andet.

En gennemgang af adgangskravene til de videregående uddannelser i år viser for eksempel, at økonomi og en lang række ingeniøruddannelser ved Aalborg Universitet slet ikke stilede adgangskrav, og vil man hellere læse i København eller Aarhus var der fri adgang til blandt andet datalogi. På adskillige professionshøjskoler var der heller ingen ansøgere, der gik forgæves til læreruddannelsen, som faktisk flere steder har ledige pladser.

Opgørelsen viser, at studentereksamen med et gennemsnit på 2 giver eksempelvis adgang til lidt over 400 forskellige videregående uddannelser. Er studentereksamensgennemsnittet på 4 står dørene i år åbne til over halvdelen af alle kvote 1-uddannelserne.

Er gennemsnittet på studentereksamensbeviset derimod 7, kan man komme ind på 76 pct. af alle videregående uddannelser.

Grafen herunder viser andelen af videregående uddannelser en studentereksamen giver adgang til fordelt på karaktergennemsnit. Grafen tager udgangspunkt i adgangskrav fra 2020.

Uddannelser uden for Den Koordinerede Tilmelding (KOT) er ikke talt med.