Vikaren, Mads Emil alias Niels Dampe
Hamlet har fået delt en sexvideo
Frivilligorganisationen Headspace har i samarbejde med Hamlet Scenen og Skorpeskolen i Ålsgårde udviklet et teater, hvor eleverne spiller med i forestillingen og bruger deres egne dybt købte erfaringer med sociale medier. Og de unge hjælper offeret, som er selveste Hamlet kendt fra Shakespears skuespil.
Hamlet er fortvivlet. Han bliver udskammet. Ikke alene på Kronborg, men nu også på sociale medier. Teateret bliver fuldt op af en workshop, hvor eleverne arbejder med temaet digitale sexkrænkelser og hvordan man hjælper en kammerat, som har fået delt et billede eller en video uden samtykke. Du kan læse mere om stykket her: https://hamletscenen.dk/forestilling/hamlets-time/
Om stykket
Hamlet er udfordret. Ikke alene af mordet på hans far og hans ulykkelige kærlighed til Ophelia. Nu får Hamlet også delt en sexvideo på sociale medier, af ham og Ophelia. Hamlet har en god ven, Mads Emil, som er skolevikar og fodboldtræner. Hamlet ringer vikaren op midt i en time i 8. klasse på Skorpeskolen. Hamlet er ude af sig selv! Han har fået delt en sexvideo. Eleverne bliver en del af Hamlet Scenens teater, Hamlets Time, da vikaren beder eleverne om hjælp til at løse situationen.
Hvem er Hamlet?
Ikke alle eleverne ved, hvem Hamlet er. – Kender ikke hans relation til Kronborg, til moderen Gertrude eller fadermorderen Claudius. Det er heller ikke det vigtigste. Det vigtige er at forstå offeret, eller ofrene, nemlig Hamlet og Ophelia. Shakespeares berømte drama er tilpasset de unges adfærd på sociale medier. Og flyttet fra Kronborg 5 kilometer vestpå, til 8. klasse på Skorpeskolen i Ålsgårde. Teatermetaforen, Hamlet og de unges digitale adfærd bliver virkeligheden. Og det ser ud som om ”something is rotten in the State of Denmark.”
Teater, eller pædagogik
Er det pædagogik, totalteater eller en god fiktion? Meget tyder på, at det er nemmere at forholde sig til en fiktion end til virkeligheden. Hamlet får hjælp. Eleverne reagerer spontant enkeltvis i Hamlets Time og senere under den efterfølgende workshop i grupper. Eleverne rådgiver den stakkels og nok så berømte Shakespearefigur om, hvad han skal gøre. Hamlet er fortvivlet. Ikke alene skal han forholde sig til at Claudius har sat sig på magten i Danmark og på Kronborg. Nu skal han også forholde sig til at håndtere skam og skyld, fordi han har bragt Ophelia i en pinagtig situation.
Se virkeligheden igennem teater og en workshop
Igennem dette teatersetup og den efterfølgende workshop, får eleverne mulighed for at afprøve en alvorlig situation omkring deling af billeder og video. Opleve offerreaktioner og hvad man som ven og hjælper kan gøre for at løse situationen. Om ofrene er Hamlet og Ophelia eller vennerne i 8. klasse gør ikke den store forskel. Og øvelsen i klassen er velegnet til at forstå, hvad det betyder at få delt en sexvideo, men også hvad man som ven kan bidrage med i hjælpearbejdet.
Headspace og Hamletscenen
Headspace er en frivillig organisation, hvor man som ung altid kan henvende sig anonymt og få hjælp og rådgivning. På Headspace´s kontorer overalt i landet, er der altid nogen at tale med. De unge kan få rådgivning og støtte til alle typer problemer. Headspace har sammen med Hamletscenen i fællesskab bidraget til debatten om deling af billeder.
Forestillingen varer 45 minutter, og turnéperioden løber fra den 21. oktober til den 6. december 2019. Lars Romann Engel står bag idé og manuskript, mens Christian Bergman er ansvarlig for iscenesættelsen. Skuespiller Niels Dampe spiller rollen som lærervikaren Mads Emil.